Mini pączki z twarogiem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg sera twarogowego półtłustego Mlekpol
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g cukru – około pół szklanki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany Mlekpol
  • olej do smażenia + 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania oponek

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy twaróg Mlekpol, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę Łaciata. Zagniatamy ciasto.



Krok 2

Odrywamy małe kawałki ciasta i posmarowanymi olejem dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego



Krok 3

Do dużego garnka lub na wysoką patelnie wlewamy tłuszcz i dodajemy kieliszek spirytusu (do zimnego oleju). Następnie olej rozgrzewamy i partiami smażymy pączusie – na mocno rumiany kolor. Jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, pączki przypalą nam się z zewnątrz a nie upieką się w środku. W trakcie smażenia pączusie powinny same się przewracać na drugą stronę



Krok 4

Po wyjęciu z oleju, pączusie układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu a następnie obsypujemy cukrem pudrem



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.