Czerwone ziemniaki pieczone w całości z szynką parmeńską i serem wędzonym

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaki czerwonych
  • 100 gram szynki parmeńskiej
  • 120 gram sera wędzonego
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Papryka słodka mielona do smaku
  • Papryka ostra mielona do smaku
  • Sól himalajska do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki czerwone dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć w poprzek dość głęboko, uważając by nie przeciąć ziemniaków na wylot.



Krok 2

Szynkę parmeńską oraz ser wędzony pokroić na kawałki. Włożyć je naprzemiennie w miejsca nacięć.



Krok 3

Dwie łyżki masła wymieszać z papryką ostrą, słodką, solą oraz pieprzem.



Krok 4

Natrzeć masłem ziemniaki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.



Krok 5

Następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około 15 minut. Gorące ziemniaki podawać na przykład z masłem czosnkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.