Do ciepłego mleka wypijemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski i dodajemy cukier a następnie mleko z drożdżami. Mieszamy wszystko i dodajemy jajko, żółtka oraz masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok półtora godz.
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy a następnie dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kwadraty około 30 x 30. Każdy kwadrat smarujemy musem z dyni i zwijamy w rulon, który następnie kroimy na kawałki około 2-3cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy zawijasek smarujemy po wierzchu roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu można polać lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.
Dodaj komentarz