Karmelizowane gruszki

Pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz zbyt wiele czasu, ten przepis jest dla Ciebie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

  • 2 dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • kilka łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina octu jabłkowego

Przygotowanie

Krok 1

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na pół. Następnie łyżką usuwamy gniazda nasienne.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy miód razem z cukrem. Dodajemy na patelnię gruszki. Podgrzewamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok pomarańczowy i dalej podgrzewamy. Gruszki przewracamy co jakiś czas.



Krok 3

Gdy sos się zredukuje o połowę, dodajemy dok z cytryny i ocet jabłkowy. Podgrzewamy dalej na mniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje, a gruszki zrobią się miękkie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.