Pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz zbyt wiele czasu, ten przepis jest dla Ciebie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na pół. Następnie łyżką usuwamy gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy miód razem z cukrem. Dodajemy na patelnię gruszki. Podgrzewamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok pomarańczowy i dalej podgrzewamy. Gruszki przewracamy co jakiś czas.
Gdy sos się zredukuje o połowę, dodajemy dok z cytryny i ocet jabłkowy. Podgrzewamy dalej na mniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje, a gruszki zrobią się miękkie.
Dodaj komentarz