Zielone ciasto z bitą śmietaną

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka krupczatki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 5 jajek,
  • 45 dag mrożonego szpinaku,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia

  • 350 ml śmietanki 36% Łaciata,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 5 łyżek gorącej wody,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 1 galaretka malinowa

Przygotowanie

Ciasto

Szpinak dokładnie rozmrozić na sitku. Jajka ubić na sztywno z cukrem,miksując wiewać olej, a następnie dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę z pergaminem i piec ok.50 minut w 180 st.C. Po upieczeniu, lekko skroić wierzch ciasta, a następnie przeciąć na dwa blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć w rękach na okruszki.



śmietana do przełożenia

Galaretkę malinową i agrestową rozpuścić oddzielnie w dwóch miseczkach w ilości 1,5 szklanki każda. Śmietankę 36% dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i ostudzić. Zastygnięte galaretki drobno posiekać. Śmietanę ubić na sztywno, wlewając ostudzoną żelatynę, a następnie podzielić ją na dwie części. Do jednej dodać czerwoną galaretkę, wymieszać, do drugiej części dodać zieloną galaretkę i również wymieszać. Przekrojone ciasto posmarować śmietaną, przykryć drugim blatem, wyłożyć śmietanę z zieloną galaretką i posypać okruszkami ciasta. Wierzch ciasta obłożyć świeżymi owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.