Szpinak dokładnie rozmrozić na sitku. Jajka ubić na sztywno z cukrem,miksując wiewać olej, a następnie dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę z pergaminem i piec ok.50 minut w 180 st.C. Po upieczeniu, lekko skroić wierzch ciasta, a następnie przeciąć na dwa blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć w rękach na okruszki.
Galaretkę malinową i agrestową rozpuścić oddzielnie w dwóch miseczkach w ilości 1,5 szklanki każda. Śmietankę 36% dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i ostudzić. Zastygnięte galaretki drobno posiekać. Śmietanę ubić na sztywno, wlewając ostudzoną żelatynę, a następnie podzielić ją na dwie części. Do jednej dodać czerwoną galaretkę, wymieszać, do drugiej części dodać zieloną galaretkę i również wymieszać. Przekrojone ciasto posmarować śmietaną, przykryć drugim blatem, wyłożyć śmietanę z zieloną galaretką i posypać okruszkami ciasta. Wierzch ciasta obłożyć świeżymi owocami.
Dodaj komentarz