Cytrynowe ciasteczka

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 3 dag smalcu
  • ⅔ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • 10 dag gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Na kartonie odrysować torebkę herbaty i wyciąć.



Krok 2

Do przesianej mąki dodać cukier puder, starte na tarce zimne masło i smalec, posiekać, wlać żółtka, śmietanę, sok z cytryny i wsypać otartą skórkę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.



Krok 3

Następnie rozwałkować na grubość 1 mm, przyłożyć szablon z kartonu, wykroić ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, od góry wbić po kawałku wykałaczki i włożyć na 10-12 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, ostudzić na kratce.



Krok 4

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. ⅓ każdego ciasteczka zanurzyć w polewie, odłożyć na wykałaczkach do zastygnięcia. Następnie na bawełnianej nitce przyczepić etykietki od herbaty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.