Homar nadziewany

Ciekawa i bardzo smaczna potrawa na wystawną kolację przy winie. Pobudza zmysły. Homar jest najszachetniejszym ze skorupiaków. Ceniony jest przez miłośników kuchni wykwintnej za delikatne i chude, aromatyczne mięso.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 homar
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1/2 kieliszka octu winnego
  • 3 ugotowane jaja
  • 1 ogórek
  • 5 sardynek z puszki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki musztardy
  • 6 oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Homara dokładnie oczyszczamy i myjemy. Podwiązujemy ogon i kleszcze. Gotujemy w słonej wodzie z dodatkiem wina i octu winnego. Gotujemy ok. 15 minut. Jajka gotujemy na twardo.



Krok 2

Przygotowujemy sałatkę włoską. Mielone ugotowane na twardo jaja mieszamy z natką pietruszki, oliwkami, drobno pokrojonym ogórkiem, rozdrobnionymi sardynkami i musztardą.



Krok 3

Homara wyjmujemy z wody, otwieramy pancerz. Wyjmujemy mięso z ogona, tułowia kleszczy i nóg. Pancerz napełniamy sałatką włoską.



Krok 4

Na talerzu układamy mięso z homara i nafaszerowany sałatką pancerz. Podajemy np. z gorącymi grzankami z bułki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.