Ciekawa i bardzo smaczna potrawa na wystawną kolację przy winie. Pobudza zmysły. Homar jest najszachetniejszym ze skorupiaków. Ceniony jest przez miłośników kuchni wykwintnej za delikatne i chude, aromatyczne mięso.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Jajko kurze, Skorupiaki
Homara dokładnie oczyszczamy i myjemy. Podwiązujemy ogon i kleszcze. Gotujemy w słonej wodzie z dodatkiem wina i octu winnego. Gotujemy ok. 15 minut. Jajka gotujemy na twardo.
Przygotowujemy sałatkę włoską. Mielone ugotowane na twardo jaja mieszamy z natką pietruszki, oliwkami, drobno pokrojonym ogórkiem, rozdrobnionymi sardynkami i musztardą.
Homara wyjmujemy z wody, otwieramy pancerz. Wyjmujemy mięso z ogona, tułowia kleszczy i nóg. Pancerz napełniamy sałatką włoską.
Na talerzu układamy mięso z homara i nafaszerowany sałatką pancerz. Podajemy np. z gorącymi grzankami z bułki.
Dodaj komentarz