Żurek na skrzydełkach z kurczaka

Żurek to tradycyjne polskie danie, najczęściej pojawia się na naszych stołach na Wielkanoc. Żurek przygotowany na skrzydełkach z kurczaka smakuje naprawdę rewelacyjnie. Nic dodać, nic ująć - ten przepis trzeba wypróbować koniecznie.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -1,5 l wody
  • - 500 g skrzydełek z kurczaka
  • - 400 ml zakwasu żytniego
  • - 4 kiełbasy białe
  • - 1 mała marchewka
  • - 4 ziemniaki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1,5 łyżki chrzanu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 łyżki majeranku
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 3 jajka
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka z kurczaka wrzucamy do garnka z wodą, którą lekko solimy. Gotujemy przez 1 godzinę. Następnie do garnka dodajemy białą kiełbasę. Wywar gotujmy przez 35 minut.



Krok 2

Do wywaru dodajemy zakwas, chrzan oraz drobno posiekany czosnek, a także majeranek. Ziemniaki i marchew obieramy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do zupy.



Krok 3

Zupę gotujemy przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą wymieszaną uprzednio z ½ szklanki żurku.



Krok 4 

Kiełbasę wyjmujemy z garnka, kroimy w plastry, po czym ponownie wrzucamy do żurku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.