Żurek to tradycyjne polskie danie, najczęściej pojawia się na naszych stołach na Wielkanoc. Żurek przygotowany na skrzydełkach z kurczaka smakuje naprawdę rewelacyjnie. Nic dodać, nic ująć - ten przepis trzeba wypróbować koniecznie.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Skrzydełka z kurczaka wrzucamy do garnka z wodą, którą lekko solimy. Gotujemy przez 1 godzinę. Następnie do garnka dodajemy białą kiełbasę. Wywar gotujmy przez 35 minut.
Do wywaru dodajemy zakwas, chrzan oraz drobno posiekany czosnek, a także majeranek. Ziemniaki i marchew obieramy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do zupy.
Zupę gotujemy przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą wymieszaną uprzednio z ½ szklanki żurku.
Kiełbasę wyjmujemy z garnka, kroimy w plastry, po czym ponownie wrzucamy do żurku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.
Dodaj komentarz