Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 kulka mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • Sól

Nadzienie:

  • 1 średni por
  • 40 dag pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Dodatkowo

  • Boczek wędzony
  • Cebula
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie

Krok 1

Por pokroić i podsmażyć na oleju, dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.





Krok 2

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Szpinak rozmrozić i zmiksować. Do miski z ziemniakami dodać obie mąki, jajko i szpinak, szybko zagnieść ciasto.





Krok 3

Z ciasta uformować wałki, pokroić na porcje, rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.





Krok 4

Dokładnie zlepić brzegi, utoczyć kulki. Włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć na talerze. Okrasić usmażoną na smalcu cebulką i boczkiem.





Wskazówki

Knedle okrasić usmażoną na smalcu cebulką i boczkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.