Robi się ją ekspresowo. Jest przyjemnie kremowa, jednak niezblendowana część warzyw sprawia, że ma inną konsystencję niż typowa zupa krem. Dodatek śmietanki idealnie uzupełnia całość.
Danie: Zupy
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. Warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 2 szklankami zimnej wody.
Dodajemy posiekany lubczyk. Gotujemy ok. 10 minut, przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Blendujemy, jednak nie całość zupy – część warzyw pozostawiamy niezblendowanych. Dodajemy śmietankę Łaciatą.
Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Dodaj komentarz