Zupa jarzynowa z lubczykiem

Robi się ją ekspresowo. Jest przyjemnie kremowa, jednak niezblendowana część warzyw sprawia, że ma inną konsystencję niż typowa zupa krem. Dodatek śmietanki idealnie uzupełnia całość.

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 2 ziemniaki
  • - natka pietruszki
  • - 1 por
  • - garść świeżego lubczyku
  • - 1 łyżka soli
  • - ½ łyżki pieprzu
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. Warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 2 szklankami zimnej wody.



Krok 2

Dodajemy posiekany lubczyk. Gotujemy ok. 10 minut, przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Blendujemy, jednak nie całość zupy – część warzyw pozostawiamy niezblendowanych. Dodajemy śmietankę Łaciatą.



Krok 3

Dekorujemy listkami natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.