Żółta fasolka w sosie bolońskim

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy,
  • papryka słodka mielona,
  • szczypta cukru,
  • oliwa z oliwek,
  • tarty ser Jantar Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka i po odsączeniu odstawić.
Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone.
Mieszając, rozdzielać kawałki mięsa i lekko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać koncentrat oraz przyprawy.
Dusić, aż sos będzie odpowiedniej gęstości. Wymieszać z fasolką szparagową, a przed podaniem posypać startym serem. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.