Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pulpety:

  • 25 dag mięsa mielonego,
  • 4 duże listki bazylii,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie do smaku

Sos:

  • 3 szklanki wody,
  • 20 dag marchewki,
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciata 30%,
  • 1 łyżka mąki pszennej z czubkiem,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • domowa przyprawa do zupy

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchew i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Listki bazylii kroimy na drobno.



Krok 2

Do miski wkładamy wszystkie składniki na pulpety i mieszamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety i wkładamy razem z marchewką do gotującej się wody, gotujemy około 20 minut.



Krok 3

W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę. Do garnka z pulpetami wsypujemy przyprawę i wlewamy śmietankę oraz wodę z mąką, zagotowujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.