Tradycyjne śląskie zrazy wołowe w pysznym sosie własnym. Wręcz idealne na uroczysty obiad w gronie rodzinnym. Pyszne i całkiem proste w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Wołowinę rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie kroimy w plasterki pieczarki, ogórka i paprykę w drobną kostkę.
Wołowinę smarujemy musztardą, nakładamy plaster boczku, pół łyżeczki pokrojnego ogórka kiszonego i pół łyżeczki pokrojonej papryki marynowanej. Roladkę zwijamy i spinamy wykałaczką, a następnie obsmażamy na patelni do zezłocenia.
W garnku zagotowujemy bulion z cebulą, pieczarkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pozostałymi przyprawami. Dodajemy podsmażone roladki i dusimy na małym ogniu ok. 3 godziny, aż całość zmięknie. Całość zagęszczamy mąką i mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy śmietankę Łaciatą 18%. Mieszamy.
Podajemy z pokrojoną na ćwiartki gruszką oraz ogórkiem kiszonym.
Dodaj komentarz