Zupa czosnkowa z wędzonym łososiem

Pyszna zupa czosnkowa z wędzonym łososiem to bardzo ciekawe danie. Jej atutem jest bogaty smak, który zapewnia wędzony łosoś. Szczególnie atrakcyjnie wygląda posypana natką pietruszki.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g wędzonego łososia
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 l naturalnego bulionu rybnego
  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Wędzonego łososia kroimy na dość cienkie plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na patelni przez 5 minut.



Krok 3

Do garnka wlewamy bulion rybny, następnie dodajemy do niego składniki z patelni i ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość blendujemy.



Krok 4 

Następnie do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez kilka minut, następnie dodajemy wędzonego łososia. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.