Wszystkie składniki na bulion wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować pod przykryciem minimum pół godziny. Dodać sól do smaku.
Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i cebulę w krążki, czosnek w grube plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej równomiernie warzywa, polać/spryskać oliwą, posypać tymiankiem i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika i piec 40-60 minut, aż warzywa porządnie się zarumienią.
Z bulionu wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, imbir i selera (opcjonalnie). Kłącze kurkumy obrać, pokroić w plasterki i dodać do bulionu. Dodać upieczone warzywa, dokładnie wymieszać i podgotować przez ok. 10-15 minut. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Opcjonalnie można na tym etapie dolać śmietankę Łaciatą, ale jeśli danie ma być mniej kaloryczne, można pomiąć tę czynność.
Cukinię obrać i pokroić na cieniutkie, wiotkie paski. Można to zrobić np. przy pomocy specjalnej spiralnej tarki. Ja użyłam obieraczki - w ten sposób powstały szerokie pasy, które pokroiłam nożem, by uzyskać cieniutkie paski. Dodać "makaron" do zupy, podgotować jeszcze ok. 5 - 10 minut, co chwilę mieszając. Gotowe!
Dodaj komentarz