Chrzan, kiedyś przygotowywany był specjalnie do Wielkanocnych specjałów. Mimo, że dziś w sklepach znajdziemy wiele rodzajów i odmian tego popularnego w naszych kraju dodatku do mięs i wędlin, warto pokusić się o własnoręczne wykonanie tartego chrzanu, choćby po to by wypróbować jego odmianę w jabłkiem i białym, wytrawnym winem.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Korzenie świeżego chrzanu dokładnie wyszoruj i obierz bardzo cienko. Najlepiej w tym celu użyj obieraczki do warzyw.
Obrany chrzan pokrój na mniejsze kawałki i pozostaw w letniej wodzie na co najmniej godzinę.
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wyciągnij gniazda nasienne. Chrzan i jabłka zetrzyj na tarce - możesz to zrobić ręcznie, na tarce o najmniejszych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie ścierania jabłek skrop je cytryną, by nie ściemniały.
Starty chrzan połącz z jabłkiem, śmietanką i winem. Gotową masę dopraw solą i cukrem, a potem jak najszybciej przełóż go do słoiczków i szczelnie zakręć. Smacznego!
Gotowy chrzan przechowuj w lodówce.
Dodaj komentarz