Chrzan tarty z jabłkiem, śmietanką i białym winem

Chrzan, kiedyś przygotowywany był specjalnie do Wielkanocnych specjałów. Mimo, że dziś w sklepach znajdziemy wiele rodzajów i odmian tego popularnego w naszych kraju dodatku do mięs i wędlin, warto pokusić się o własnoręczne wykonanie tartego chrzanu, choćby po to by wypróbować jego odmianę w jabłkiem i białym, wytrawnym winem.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ kg świeżego korzenia chrzanu
  • 2 kwaśne jabłka, najlepiej szara reneta
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

Krok 1

Korzenie świeżego chrzanu dokładnie wyszoruj i obierz bardzo cienko. Najlepiej w tym celu użyj obieraczki do warzyw.



Krok 2

Obrany chrzan pokrój na mniejsze kawałki i pozostaw w letniej wodzie na co najmniej godzinę.



Krok 3

Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wyciągnij gniazda nasienne. Chrzan i jabłka zetrzyj na tarce - możesz to zrobić ręcznie, na tarce o najmniejszych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie ścierania jabłek skrop je cytryną, by nie ściemniały.



Krok 4

Starty chrzan połącz z jabłkiem, śmietanką i winem. Gotową masę dopraw solą i cukrem, a potem jak najszybciej przełóż go do słoiczków i szczelnie zakręć. Smacznego!



Wskazówki

Gotowy chrzan przechowuj w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.