Zupa grochowa z kurkami

Pyszna zupa grochowa z kurkami to smaczna, sycąca potrawa, która zadowoli każdego. Dodatek grzybów sprawia, że zupa ta nabiera wyśmienitego aromatu. Polecana zwłaszcza w sezonie grzybowym.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g łupanego grochu
  • - 150 g kurek
  • - 1 marchewka
  • - 1 cebula
  • - 1 pietruszka
  • - 1 por
  • - 3 ziemniaki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 2 liście laurowe
  • - 2 l wody

Przygotowanie

Krok 1

Kurki dokładnie myjemy i gotujemy ok. 15 minut. Miksujemy blenderem.



Krok 2

Myjemy groch, zalewamy wodą, gotujemy i dodajemy obrane i pokrojone drobno warzywa (oprócz ziemniaków). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.



Krok 3

Do wywaru dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy zmiksowane wcześniej kurki.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pierzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.