ciasto bez pieczenia

Autor:

Monika Anna

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Poncz

  • szklanka wrzątku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa budyniowa

  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 200 g masła Łaciate

Masa z mleka w proszku Łaciate

  • 250 g masła Łaciate
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku Łaciate + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180 stopni C. Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół. Krem budyniowy: żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników.





Krok 2

Masa z mleka w proszku Łaciatego: Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku Łaciate i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku Łaciate. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątki i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.



Krok 3 

Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.