Zupa gruszkowo-pietruszkowa

Zupa gruszkowo-pietruszkowa to prawdziwy rarytas w polskiej kuchni. Jest rewelacyjna w smaku. Warto wypróbować ten przepis – efekt z pewnością będzie zachwycający.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg pietruszki
  • - 3 gruszki
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka tymianku
  • - 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • - cynamon do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Blendujemy i mieszamy ze śmietanką Łaciatą. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.



Krok 3

Podajemy, przyozdabiając pestkami dyni. Możemy posypać także cynamonem.



Wskazówki

Pestki dyni prażymy przez kilka minut na suchej patelni, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.