Domowa granola

Granola to pomysł na bardzo zdrowy dodatek do jogurtu lub mleka. Zdrowe węglowodany w niej zawarte dodadzą energii na cały intensywny dzień.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych
  • - ½ szklanki otrąb owsianych
  • - ½ szklanki otrąb i zarodków pszennych
  • - 50 g ziaren słonecznika
  • - 50 g pestek dyni
  • - 50 g orzechów włoskich
  • - 50 g orzechów laskowych
  • - 100 g suszonych owoców (żurawina, śliwki, morele)
  • - 100 g rodzynek
  • - 6 sztuk daktyli suszonych
  • - 3 łyżki miodu
  • - 5 łyżek oleju rzepakowego
  • - 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • - ¼ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Do miski włożyć wszystkie składniki, oprócz orzechów i suszonych owoców.



Krok 2

W szklance mieszamy sok jabłkowy z olejem i miodem. Dodajemy zawartość do miski. Całość dokładnie mieszamy.



Krok 3

Granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika. Suszone owoce oraz orzechy siekamy. Po 20 minutach pieczenia dodajemy owoce i orzechy na blachę. Granolę trzeba przemieszać i „podociskać” do blachy.



Krok 4 

Pieczemy jeszcze 10 minut. W połowie czasu jeszcze raz trzeba zamieszać granolę na blaszce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.