Zupa jarzynowa na rosole

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zupa

  • 1 litr rosołu /u mnie wykorzystany z niedzielnego obiadu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 białej części pora
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 małej główki kalafiora
  • 5 łyżek zielonego groszku z puszki
  • 1/2 szklanki śmietany 18% Mazurski Smak
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki siekanej zieleniny

Przygotowanie

Zupa

Marchewkę, pietruszkę, pora myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy warzywa i smażymy. Do garnka wlewamy rosół, zagotowujemy i dodajemy usmażone warzywa. Gotujemy 10 minut i dodajemy obrane i drobno pokrojone ziemniaki, z kalafiora odrywamy różyczki, dodajemy do zupy, a na koniec wkładamy groszek. Gdy wszystkie warzywa będą już ugotowane doprawiamy zupę solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Śmietanę mieszamy z 3-4 łyżkami zupy, wlewamy do garnka i dodajemy zieleninę. Zupę możemy podawać z pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.