Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to pyszne, pożywne danie, które zasmakuje każdemu. Kalafior nadaje zupie wyśmienity smak. Polecana na każdą okazję i każdą porę roku. Przepis wart wypróbowania.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior
  • - 1 natka pietruszki
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 2 liście laurowe
  • - 200 g szpondra wołowego
  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżki mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy wywar z mięsa łącznie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez 35 minut.



Krok 2

Kalafior dzielimy na różyczki.



Krok 3

Różyczki kalafiora dodajemy do wywaru i gotujemy całość, aż kalafior zmięknie.



Krok 4 

Mąkę rozrabiamy w wodzie, dolewamy do zupy razem ze śmietanką Łaciatą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Żeby mąka ze śmietanką nie zwarzyła się po dodaniu do zupy, rozrabiamy je z chochlą gorącego wywaru.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.