Zupa koperkowa z łososiem

Zupa koperkowa z łososiem to smaczne, delikatne i niezwykle zdrowe danie. Polecane jest na obiad, przyjęcia, imprezy. Szybko się przygotowuje, nie potrzeba do niego dużo składników, a wychodzi świetnie.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 l wody
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały seler
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 duży pęczek kopru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy wywar: w garnku z 2 l wody gotujemy obrane i pokrojone na mniejsze fragmenty warzywa: seler, pietruszkę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez ok. 1,5 godziny.



Krok 2

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w przygotowanym wywarze do momentu, aż będą miękkie.



Krok 3

Do wywary dodajemy drobno posiekany koper, następnie z garnka odbieramy 1 szklankę wywaru, którą łączymy ze śmietanką Łaciatą i całość wlewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.



Krok 4 

Zupę podajemy z pokrojonym w kawałki wędzonym łososiem



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.