Zapiekanka z kurczakiem enchiladą

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 18 kukurydzianych tortilli
  • 1 puszka zielonego sosu enchilada
  • 400 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 50 g tartego sera Jantar
  • 230 g śmietanki UHT Łaciata 12%
  • sól czosnkowa

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Lekko natłuść naczynie żaroodporne.



Krok 2

Kurczaka umyj, osusz i odkrój skórę oraz kości. Dopraw kurczaka solą czosnkowym i ułóż w przygotowanym naczyniu.



Krok 3

Kurczaka piecz przez ok. 45 min. Następnie ostudź, rozdrobnij widelcem i odstaw do przestygnięcia.



Krok 4

Tortille przedrzyj na pół. Podgrzej je chwilę na suchej patelni.



Krok 5

Wlej ½ cala sosu enchilada na dno naczynia, ułóż 6 tortilli w jednej warstwie. Posyp je połową kurczaka, ⅓ tartych serów, połową śmietanki i znów ⅓ sosu enchilada. Powtórz jeszcze raz układanie warstw, a na wierzchu ułóż pozostałe tortille oraz resztę sosu i tartego sera.



Krok 6

Piecz pod przykryciem przez ok. 45 min. Przed podaniem lekko ostudź. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.