Zupa krem dyniowa

Autor:

agatab

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 450 g dyni (obrana i wydrążona)- u mnie Hokkaido
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • około 750 ml gorącego bulionu
  • około 500 ml gorącej wody
  • 18 g serka topionego
  • 60 g makaronu nitki (nieugotowany)
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Dynię kroimy w kostkę, razem z lubczykiem, kurkumą i imbirem wrzucamy do garnka, zalewamy około 500 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni (około 20 minut). Następnie do zupy wrzucamy serek topiony i blendujemy, wlewamy bulion, dodajemy makaron, gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut. Gotową zupę przyprawiamy i dodajemy koperek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.