Chałka dyniowa

Autor:

Basia4_1992

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Chalka

  • 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 2%,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2szkl cukru,
  • 1/2szkl musu dyniowego-ugotować wcześniej dynie na parze i zblendowac,
  • -8szklanek mąki,
  • -szczypta soli.,
  • Zaczyn drożdżowy :,
  • -50g drożdży świeżych,
  • -1 łyżka cukru,
  • -1/3 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

Zaczyn

Rozpuść Drożdze w ciepłej wodzie z cukrem. Odstaw zaczyn na 15 min w ciepłe miejsce.



Wyrabianie

Dodaj resztę składników do zaczynu, wyrob ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, pod przykryciem bawełnianą ściereczka.



Formowanie

Podziel ciasto na 3 części, a każda z nich na kolejne 3 części. Uformuj waleczki i zaplącz warkocz. Wyjdą 3 chalki. Posmaruj je mlekiem i posyp sezamem. Piecz pół godziny w nagrzanym do 180 st piekarniku. Smacznego



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.