Zupa krem z jarmużu i brokuła

Przepięknie zielona, bardzo smaczna i zdrowa zupa na bazie jarmużu i brokułów. Polecana zwłaszcza osobom dbającym o sylwetkę. Jest niskokaloryczna i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g jarmużu
  • - 1 brokuł
  • - 1 ćwiartka z kurczaka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - ½ pora
  • - 3 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciata 18%
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i por drobno kroimy, a następnie obsmażamy na maśle.



Krok 2

Dodajemy marchewkę z pietruszką i podsmażamy ok. 5 minut. Po tym czasie całość przekładamy do garnka z kurczakiem. Dusimy ok. 20 minut. Dodajemy podzielony na różyczki brokuł i jarmuż, po czym dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Przyprawiamy i dodajemy śmietankę Łaciatą.



Krok 3

Wyjmujemy mięso i wszystko dokładnie blendujemy. Dekorujemy świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.