A może amerykański pączek na tłusty czwartek?
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Rozpoczynamy od zaczynu. Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier brązowy oraz połowę mleka w temperaturze pokojowej. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Roztop masło. Do drugiej miski wsyp mąkę oraz ostudzone masło. Dodaj pozostałe ciepłe mleko, spirytus oraz wyrośnięty zaczyn.
Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto na około 2cm. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Kieliszkiem wytnij w ich środku mniejsze kółka.
W garnku rozgrzej olej. Temperatura powinna wynosić 175°C.
Usmaż donuty z obu stron na złoty kolor.
Cukier puder wsyp do miski. Dodaj sok z cytryny oraz kakao. Za pomocą łyżki bardzo dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być jednolita.
Obtocz pączka w masie, a następnie udekoruj posypką. Smacznego!
By sprawdzić, czy olej się rozgrzał, umieść odrobinę ciasta w garnku z olejem. Jeśli się podnosi po około 3 sekundach, oznacza, że osiągnął właściwą temperaturę.
Dodaj komentarz