Donuts w kolorowej posypce

A może amerykański pączek na tłusty czwartek?

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 30g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 100g masła Łaciate
  • 200ml mleka Łaciate 3,2%
  • 550g mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • Kolorowa posypka

Przygotowanie

Krok 1

Rozpoczynamy od zaczynu. Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier brązowy oraz połowę mleka w temperaturze pokojowej. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.



Krok 2

Roztop masło. Do drugiej miski wsyp mąkę oraz ostudzone masło. Dodaj pozostałe ciepłe mleko, spirytus oraz wyrośnięty zaczyn.



Krok 3

Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.



Krok 4

Rozwałkuj ciasto na około 2cm. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Kieliszkiem wytnij w ich środku mniejsze kółka.



Krok 5

W garnku rozgrzej olej. Temperatura powinna wynosić 175°C.

Usmaż donuty z obu stron na złoty kolor.



Krok 6

Cukier puder wsyp do miski. Dodaj sok z cytryny oraz kakao. Za pomocą łyżki bardzo dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być jednolita.

Obtocz pączka w masie, a następnie udekoruj posypką. Smacznego!



Wskazówki

By sprawdzić, czy olej się rozgrzał, umieść odrobinę ciasta w garnku z olejem. Jeśli się podnosi po około 3 sekundach, oznacza, że osiągnął właściwą temperaturę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.