Zupa krem serowo-kalafiorowy

Pięknie wyglądająca i jeszcze lepiej smakująca zupa krem z sera i kalafiora to wykwintna pozycja, która z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 150 g sera pleśniowego
  • 1 kostka sera topionego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pietruszki
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek koperku
  • Grzanki

Przygotowanie

Krok 1

Pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Kalafior dzielimy na małe różyczki.



Krok 2

Cebulę i czosnek obsmażamy na maśle, dodajemy pietruszkę. Chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior, ser pleśniowy, serek topiony i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze ok. 10 minut.



Krok 3

Dodajemy drobno posiekany koperek i wszystko dokładnie blendujemy. Podajemy z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.