Kroimy cebulę, czosnek i pora. Rozgrzewamy oliwę w średnim garnku i smażymy warzywa. Po chwili smażenia dodajemy masło, kmin rzymski i smażymy 4/5 minut. Obrane i pokrojone bataty dodajemy do garnka, doprawiamy kurkumą, słodką papryką i zalewamy je bulionem. Zupę gotujemy aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Kroimy bagietkę, podsmażamy ją na patelni grillowej i gotowe grzanki odkładamy na bok.
Gdy zupa jest już gotowa dodajemy do niej Śmietanę Łaciatą 18% (aby śmietana się nie zważyła dodajemy ją do przestudzonej zupy lub przed dodaniem hartujemy*) i blendujemy na gładką masę. Przygotowane grzanki smarujemy Serkiem śmietankowym Łaciatym meksykańskim. Zupę podajemy w głębokim talerzu z dodatkowym kleksem śmietany i grzankami. Smacznego!
Hartowanie - do śmietany dodajemy kilka łyżek ciepłej potrawy, energicznie mieszamy i dodajemy do potrawy.
Dodaj komentarz