Zupa krem z brukselki

Zupa krem z brukselki to propozycja na spotkanie ze znajomymi lub domowy posiłek w gronie najbliższych. Idealnie pasuje do grzanek, groszku ptysiowego lub bagietki.

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g brukselek
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 1 łyżka oliwy
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie obsmażamy na oliwie.



Krok 2

Do gotujących się warzyw dodajemy brukselkę i obsmażoną cebulę. Przyprawiamy i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Blendujemy (można odłożyć 2-3 ugotowane brukselki do dekoracji).



Krok 3

Zabielamy śmietanką Łaciatą i dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.