Zupa krem z cukinii

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 kostka rosołowa
  • 8 -10 dag sera mascarpone Mlekpol
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Umytą cukinię pokroić w kostkę, połączyć z cebulą i podsmażyć.



Krok 2

Ziemniaki obrać, pokroić, zalać gorącą wodą, dodać kostkę rosołową, podsmażoną cukinię z cebulą, odrobinę pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej. Gotować do miękkości.



Krok 3

Następnie zmiksować, dodać mascarpone i musztardę, wymieszać. Podgrzać (nie gotować). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.