Zupa krem z cukinii i zielonych szparagów

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 okrągłe, duże cukinie
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 25 g masła Mazurski Smak
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • garść świeżych kiełków
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże pieczywo do podania

Przygotowanie

Krok 1

Z cukinii odetnij górną część, dokładnie wydrąż środek. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, odstawiając główki na później.



Krok 2

Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek oraz główki szparagów i smaż na małym ogniu przez 2 -3 minuty. Główki szparagów zdejmij z patelni i odstaw na później. Pokrojony miąższ cukinii przełóż na patelnię i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone szparagi, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut.



Krok 3

Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj bulion oraz suszony czosnek niedźwiedzi. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut.



Krok 4

Odlej łyżkę gorącej zupy, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej całość do zupy. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotową zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Do wydrążonych wcześniej cukinii włóż podsmażone na chrupko główki szparagów, wlej porcję zupy i udekoruj świeżymi kiełkami.
Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.