Zupa porowo-pomidorowa

Zupa porowo-pomidorowa jest smaczna, zdrowa, lekka i delikatna. Polecana w szczególności dzieciom. Łatwa w przygotowaniu i tania, nie wymaga zbyt wielu składników.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 pory
  • - 3 ziemniaki
  • - 5 pomidorów
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki kurkumy
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pory drobno kroimy, pomidory kroimy w kostkę.



Krok 2

Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym na patelni oleju.



Krok 3

Do garnka wlewamy bulion, do którego dodajemy ziemniaki, pomidory i kurkumę. Gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy pory, czosnek i cebulę, gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Całość miksujemy. Gotujemy przez kilka minut.



Krok 4 

Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą i drobno posiekaną natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.