Zupa krem z marchewki

Bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna zupa krem z marchewki, którą pokocha każdy, kto jej spróbuje. Pięknie prezentuje się na talerzu. Idealnie pasuje do grzanek.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 łyżki masła Łaciate
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciata 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki curry
  • - pieczywo (do grzanek) - opcjonalnie

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy na maśle. Obsmażoną marchewkę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 minut z dodatkiem przypraw.



Krok 2

Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i dusimy jeszcze przez 15 minut.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą i blendujemy.



Krok 4 

Podajemy np. z grzankami. Dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.