Zupa krem z kalafiora

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg kalafiora
  • 500 g ziemniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka Łaciate UHT 2%
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • grzanki, groszek ptysiowy lub skwarki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Wodę i śmietankę wlać do wysokiego garnka, a następnie dodać bulion drobiowy, zagotować.



Krok 2

Do wywaru dodać drobno posiekany czosnek oraz oczyszczony kalafior i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż kalafior będzie bardzo miękki.



Krok 3

Ugotować ziemniaki, odcedzić i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia.



Krok 4

Garnek z zupą zdjąć z ognia i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.



Krok 4

Jeśli potrzeba doprawiamy solą. Gorącą zupę rozlewamy w miseczki lub do talerzy, a na wierzch posypujemy grzankami, groszkiem ptysiowym lub skwarkami z boczku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.