Krem z dyni

Autor:

Pkai

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • Dynia Hokkaido ( obrana i pokrojona w kostkę) – 600g
  • Marchewka ( obrana i pokrojona w 5 mm plasterki) – 150g
  • Suszone pomidory – 30g ( ok. 6 szt)
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cebula ( średnia) – 1 szt
  • Pieprz, sól, kolendra ( mielone ziarna), kardamon ( mielony) – po ½ łyżeczki
  • Curry – 1 łyżeczka
  • Woda – 0,5 l
  • Do dekoracji: śmietanka ŁACIATA 18%, pestki dyni, suszone pomidory, kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek (pokrojony w plasterki), cebulę (pokrojoną w kostkę) przez ok. 2 min. Następnie dodajemy dynię, marcherkę, przyprawy (pieprz, sól, kolendrę, kardamon,curry) oraz szuszone pomidory.



Krok 2

Całość podsmażamy przez ok. 5 min. 3. Po 5 minutach dolewamy wody dusimy (do miękkości marchewki i dyni) ok. 25 min.



Krok 3

Ostatni etap to miksowanie zupy na gładką masę. W razie potrzeby można jeszcze doprawić solą, pieprzem. Dekorujemy zupę śmietanką 18%, pestkami dyni, suszonymi pomidorami i kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.