Zupa krem z ziemniaków z krewetkami i łososiem

Przepyszna, kremowa zupa z ziemniaków, z dodatkiem krewetek i łososia to prawdziwy raj dla podniebienia. Pozytywnie zaskoczy gości i na pewno zbierze mnóstwo pochwał i komplementów.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 seler
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 150 g krewetek
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy, po czym podsmażamy na maśle. Warzywa i cebulę z czosnkiem zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy skórkę otartą z ½ cytryny i sok z całej cytryny, a także przyprawy. Blendujemy.



Krok 2

Umytego łososia kroimy w kostkę. Łososia i krewetki wrzucamy do zupy i całość gotujemy ok. 5 minut.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą i drobno posiekaną natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.