Zupa kukurydziana z kurczakiem

Pyszna zupa kukurydziana z kurczakiem to idealne połączenie tych dwóch składników. Smakuje rewelacyjnie, przygotowuje się łatwo. Nie sposób jej nie spróbować.

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 litra naturalnego bulionu warzywnego
  • - 250 g filetu z kurczaka
  • - 400 g kukurydzy z puszki
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 100 ml Śmietanki Łaciata 18%
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy na patelni olej, a następnie szklimy na nim cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażamy.



Krok 2

Cebulę z czosnkiem umieszczamy w garnku, do którego dolewamy gorący bulion warzywny. Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki i wrzucamy do zupy. Gotujemy przez 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

Do bulionu dodajemy odsączoną kukurydzę i gotujemy przez 5 minut.



Krok 4 

Przed końcem gotowania dolewamy śmietankę Łaciatą i mieszamy. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.