Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Papryka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, musztardę, oliwę, jogurt, miód, ketchup i majeranek, wymieszać.





Krok 2

Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.





Krok 3

Dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.





Krok 4

Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190°C. 10 minut przed końcem pieczenia mięso polać sosem i bez przykrycia ponownie włożyć do piekarnika. Piec do czasu gdy mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.