Zupa minestrone

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 25 dag cukinii
  • 3 pomidory (mogą być z puszki)
  • 2 marchewki
  • 1,5 l buliony z warzyw
  • 1 cebula
  • puszka groszku (lub op. groszku mrożonego)
  • sól, pieprz
  • bazylia, tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego twardego sera

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa umyć, oczyścić. Marchew pociąć w słupki, cukinię pokroić w plasterki.



Krok 2

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo pokroić.
Jeśli używamy pomidorów z puszki, ta czynność nam odpada.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.



Krok 3

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.



Krok 4

Na dno garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlać nieco oliwy z oliwek, wrzucić czosnek i cebulę.



Krok 5

Wrzucić marchew i fasolkę. Dusić kilka minut. Wlać bulion.



Krok 6

Po około 5 minutach dodać cukinię i pomidory. Następnie groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Przed podaniem zupa minestrone powinna być posypana tartym twardym serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.