Zupa paprykowa z ajvarem

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 i 1/3 l wody
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy słodkiej
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 5 łyżek gotowego ajvaru pikantnego
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Obierz cebulę, czosnek i cukinię. Wszystko drobno pokroić w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Pomidory sparz gorącą wodą, usuń skórkę i podziel na małe części. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj sprasowany czosnek i smaż cały czas mieszając. Dodaj cukinię, ziele angielskie i liście laurowe. Duś przez kilka minut, a następnie zalej całość gorącą wodą. Dodaj sól i pieprz oraz pomidory. Po około 15 minutach gotowania pod przykryciem dodaj kukurydzę, ajvar i groszek. Gotuj jeszcze około 7 minut bez przykrycia na średnim ogniu. Zupę możesz zblendować jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolitą konsystencję. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Michał Pliczkowski

Opublikowany: 2020-12-11 11:41:00

świetnie smakuje, a jeszcze lepiej poprawia odporność :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.