Obierz cebulę, czosnek i cukinię. Wszystko drobno pokroić w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Pomidory sparz gorącą wodą, usuń skórkę i podziel na małe części. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj sprasowany czosnek i smaż cały czas mieszając. Dodaj cukinię, ziele angielskie i liście laurowe. Duś przez kilka minut, a następnie zalej całość gorącą wodą. Dodaj sól i pieprz oraz pomidory. Po około 15 minutach gotowania pod przykryciem dodaj kukurydzę, ajvar i groszek. Gotuj jeszcze około 7 minut bez przykrycia na średnim ogniu. Zupę możesz zblendować jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolitą konsystencję. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Michał Pliczkowski
Opublikowany: 2020-12-11 11:41:00
świetnie smakuje, a jeszcze lepiej poprawia odporność :)
Odpowiedz