Zupa Pho

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g wołowiny z kością
  • 150 chudej wołowiny
  • 500 g makaronu ryżowego
  • 5 cebulek dymek
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki startego drobno imbiru
  • 60 ml sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • Garść kiełków mung
  • Garść liści kolendry
  • ½ limonki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z kością włożyć do garnka z zimną osoloną wodą. Zagotować i zostawić na małym ogniu. Zbierać gromadzącą się na powierzchni pianę.



Krok 2

Następnie dodać sos rybny i cukier. Cebulę opalić na palniku. Dodać do mięsa. Czosnek cieniutko posiekać, imbir zetrzeć i dodać do wywaru. Przyprawy włożyć w gazę i związać szczelnie. Włożyć do wywaru. Gotować przez 4 godziny na małym ogniu.



Krok 3

Mięso wyciągnąć, a wywar przelać przez sitko. Dymkę podzielić na części, szczypiorek drobno posiekać i odłożyć do miseczki. Jasnozielone łodygi wrzucić do wywaru. Cebulkę posiekać, dodać do zupy ciągle gotując.



Krok 4

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć do misek.



Krok 5

Chudą wołowinę pokroić w bardzo cienkie paseczki i dodać do gotującego się bulionu. Gotować przez 20 minut. Bulion z mięsem wlać do misek. Na wierzch dodać kiełki, pokrojoną świeżą kolendrę, limonkę i parę kawałków papryczki chili.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.