zupa pieczarkowa z dynią

Autor:

mileneczka5

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

obiad zupa

  • około 2, 5l wody
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 6-7 pieczarek
  • ½ batata
  • 1\2 korzenia pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • magii
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu białego
  • śmietanka ŁACIATA
  • świeża natka pietruszki
  • kurkuma do oprószenia dyni przed smażeniem
  • oraz kawałek dyni pokrojonej w kostkę
  • tłuszcz

Przygotowanie

Krok 1

Dynie kroimy w drobna kostke, oprószamy kurkumą i pieprzem i szklimy na niewielkiej ilości oliwy na lekko rumiano.



Krok 2

Pieczarki myjemy kroimy w mniejsze plasterki. Ziemniaki i marchew oraz pietruszke droimy w drobna kostkę. Cebulę przepoławiamy i podsmażamy na palniku.



Krok 3

Do gotującej się wody wrzucamy warzywa dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, podsmażoną cebulę, obrany korzeń pietruszki oraz obrany batat pokrojony w słupki, gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, gotujemy na średnim ogniu 10-15 minut. Na koniec dodajemy podsmażoną dynię, doprawiamy przyprawami, wlewamy śmietankę ŁACIATĄ, całość gotujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.