Zupa pomidorowa z grzankami

Zupa pomidorowa z grzankami to danie bardzo smaczne, polecane wszystkim miłośnikom zupy pomidorowej. Grzanki dzięki swojej kruchości nadają daniu niepowtarzalny charakter.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 puszka pomidorów
  • - 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 marchewka
  • - 4 kromki chleba
  • - 4 łyżki oliwy
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 liście mięty do dekoracji
  • - 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną marchewkę i całość ponownie dusimy.



Krok 2

Kroimy chleb na dość duże kawałki, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Następnie umieszczamy je w nagrzanym piekarniku na 5 minut, aż się zarumienią.



Krok 3

Do masy pomidorowej dolewamy bulion i zupę rozdrabniamy przy użyciu blendera.



Krok 4

Zupę podajemy z grzankami i dekorujemy liśćmi mięty.



Wskazówki

Grzanki zapiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo na macie silikonowej, żeby się nie przypaliły.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.