Kurczak pod pierzynką z pieczarek i sera

Smaczne, proste w wykonaniu danie, które każdemu posmakuje. Piersi z kurczaka z pieczarkami i serem idealnie pasują do frytek. Kochają je dzieci, kochają je dorośli.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 pomidory
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju
  • Po 1 łyżeczce przypraw: słodkiej i ostrej papryki, bazylii, oregano, majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy pokrojone pieczarki. Umyte i osuszone filety kroimy na pół i lekko rozbijamy.



Krok 2

Do miski wlewamy 3 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy.



Krok 3

Wkładamy mięso i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na drugiej patelni smażymy filety bez tłuszczu. Odwracamy i nakładamy pieczarki i po plastrze żółtego sera.



Krok 4

Przykrywamy i smażymy jeszcze chwilę, aż ser się roztopi. Usmażone filety wykładamy na talerz, dekorujemy kawałkami pomidora i natką pietruszki. Podajemy z frytkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.