Sernik Marmurkowy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Czekoladowe Ciasto - Spód Brownie:

  • 60 g masła Łaciate,
  • 60 g czekolady mlecznej,
  • 1 łyżka kakao (prawdziwego),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Składniki na Masę Serową - Czekoladowo-Śmietanową:

  • 4 duże jajka,
  • 400 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 1 kg twarogu na sernik (dobrej jakości, może być o niskiej zawartości tłuszczu),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 puszki mleczka skondensowanego słodzonego,
  • 70 g czekolady mlecznej,
  • 70 g czekolady gorzkiej,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta Brownie:

Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do połączenia się składników. Lekko przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo, letnią masę czekoladową - cały czas ubijając. Mikser można odłożyć. Dodać przesianą mąkę z kakao i wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką - tylko do połączenia się składników. Przelać masę do Tortownicy (21-23 cm). Wyrównać i piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 min. W tym czasie przygotować masę serową.



Wykonanie Masy Serwowej i Wykończenie Ciasta:

Do miski przełożyć twaróg, dosypać cukier i zmiksować. Kiedy kryształki cukru się rozpuszczą dodać mleczko skondensowane, śmietankę, przesiane budynie i jajka. Wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników (nie można napowietrzyć masy). Czekoladę połamać do szklanki lub garnuszka i krótko podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej - tylko do rozpuszczenia się kostek. Do ciepłej czekolady (o konsystencji sosu) dodać 1 dużą łyżkę wazową masy serowej śmietankowej - wymieszać do połączenia się składników. Na jeszcze ciepłe, upieczone ciasto przelać ostrożnie masę serowo-śmietankową (będzie bardzo płynna, ale taka ma być :), następnie wykładać przy brzegach, w odstępach po łyżeczce / łyżce masę czekoladową lub tworzyć kleksy w różnych miejscach. Można (opcjonalnie) delikatnie raz / dwa zamieszać masę szpatułką (lub czymś wąskim i cienkim) np. tworząc koła. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni C - pod spodem umieścić brytfankę z wodą. Ja wkładam do piekarnika kratkę, na niej kładę sernik, a pod spodem blaszkę wypełnioną wodą. Pieczemy sernik około 70 min. Wierzch powinien być elastyczny, ale ścięty. Po wyjęciu ciasto może wydawać się nieupieczone, płynne w środku - nic bardziej mylnego :) Sernik pięknie zsiądzie się już po kilku godzinach pozostawienia go w temperaturze pokojowej. Następnie należy go schłodzić przez min. 7 godz. w lodówce (szczelnie owinięty, aby nie przeszedł zapachami).



Wskazówki

Można go podawać z domową konfiturą jagodową lub wiśniową :) lub bitą śmietaną i owocami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.