Zupa pomidorowa z pulpecikami i makaronem

Autor:

Aneta P

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pulpeciki:

  • mięso mielone wieprzowo – wołowe 500 g, ,
  • zimna woda 5 łyżek, ,
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka, ,
  • sól, ,
  • pieprz, ,
  • olej do smażenia,,
  • mąka do obtoczenia pulpecików,

Zupa:

  • przecier pomidorowy 1 i ½ szk, ,
  • czosnek 3 ząbki, ,
  • cebula 1 szt, ,
  • włoszczyzna pokrojona na paski 2/3 szk, ,
  • fasola konserwowa czerwona 1 puszka, ,
  • makaron nitki 125 g, ,
  • papryka słodka mielona, ,
  • sól, ,
  • pieprz, ,
  • olej do smażenia, ,
  • świeża bazylia,

Przygotowanie

Krok 1

Pulpeciki: Mięso wymieszać z wodą i przyprawami i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Zupa: Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na którym smażyły się pulpeciki. Przecier pomidorowy wymieszać z 1 l wody, zagotować. Dodać włoszczyznę, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pulpeciki. Gotować około 10 minut. Na koniec dodać odsączoną i opłukaną fasolę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zupę podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem i posypać posiekaną bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.