Zupa porowo-pieczarkowa z kurczakiem

Autor:

Monika Och

Pora oczyścić, umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i usmażyć. Do garnka wlać wodę, dodać kostki rosołowe i zagotować. Filet z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, przyprawić i podsmażyć na oleju. Por i pieczarki zblendować i dodać do wywaru. Następnie dodać usmażonego kurczaka. Serki topione zmiksować z 2 łyżkami wywaru porowego i wlać do garnka. Wszystko razem zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1-1,2 kg fileta z kurczaka
  • 2 pory
  • 25-30 dkg pieczarek
  • 4 serki topione
  • 3 kostki rosołowe
  • 3-3,5 litra wody
  • 2 łyżki masła ŁACIATE
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pora oczyścić, umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle.



Krok 2

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i usmażyć.



Krok 3

Do garnka wlać wodę, dodać kostki rosołowe i zagotować.



Krok 4

Filet z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, przyprawić i podsmażyć na oleju.



Krok 5

Por i pieczarki zblendować i dodać do wywaru.



Krok 6

Następnie dodać usmażonego kurczaka.



Krok 7

Serki topione zmiksować z 2 łyżkami wywaru porowego i wlać do garnka. Wszystko razem zagotować. Doprawić solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.