Zupa krem z buraków

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g buraków upieczonych lub ugotowanych
  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ok 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • śmietanka Łaciata 18 %
  • kiełki buraka liściowego
  • czarnuszka
  • oliwa truflowa

Przygotowanie

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz buraki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj imbir i chwilę podsmaż. Dodaj ziemniaki oraz buraki i zalej wrząca wodą (wody tyle, aby pokryły warzywa). Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Ponownie podgrzej i rozlej do miseczek. Zabiel zupę śmietanką, udekoruj kiełkami, czarnuszką oraz oliwą truflową i podawaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.